Hirdetmény

Változások a szociális támogató rendszerben 2015.

2015-03-02 - 2015-12-31

2015. március 1-től átalakul a szociális támogatási rendszer, többféle támogatás megszűnik, vagy új néven igényelhető tovább. Támogatást a járási hivataltól vagy az önkormányzatoktól kérhetnek az érintettek.

 

A kötelezően nyújtható ellátásokat továbbra is a járási hivatalok állapítják meg, amelyeke a következők:

  • időskorúak járadéka,
  • ápolási díj (alapösszegű, emelt összegű és kiemelt ápolási díj),
  • közgyógyellátás (alanyi és normatív),
  • egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság, és új ellátási formaként 2015. március 1. napjától:
  • aktív korúak ellátása.

 

A változás értelmében  átkerül az önkormányzatoktól a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az úgynevezett FHT és a rendszeres szociális segélyezés. A rendszeres szociális segély átalakult egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatássá, amelyre a jelenlegi jogosultak közül az egészségkárosodottak, valamint azok lesznek jogosultak, akik 14. év alatti gyermekük ellátásáról napközben nem tudnak gondoskodni.

 

Azok, akik ezt követően FHT-ra jogosultak, kötelesek együttműködni a munkaügyi kirendeltséggel, továbbá évente 30 napos aktivitási kötelezettségük van. Részletes tájékoztatást az együttműködésről a Munkaügyi Kirendeltség munkatársai nyújtanak.

 

Az ellátások iránti kérelmek benyújthatók a kérelmező lakcíme szerinti illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál, a járási hivatalokban, kormányablakban, a települési ügysegédeknél, valamint az aktív korúak ellátása tekintetében a Munkaügyi Kirendeltségen.

 

                                                                                                                      Drávecz Marianna hivatalvezető

                                                                        

« Vissza